PRINT SEND TIL EN VEN
Vig Lyng Vandværk

Overvågning af grundvandet


Miljøministeriet står for den løbende overvågning af både kvaliteten og mængden af grundvand. I overvågningen indgår også data fra vandværkernes boringskontrol, som er en kontrol af råvandet fra boringerne.

Derudover har Naturstyrelsen i 2015 sammen Odsherred kommunes. Odsherred Llandboforening, Dansk Fredningsforening, m.v. gennemført en grundvandskortlægning i Odsherred kommune. Kortlægningen udgør det geologiske og hydrogeologiske grundlag for planlægning og indsats i områder, der har særlig betydning for vores drikkevand.

Efter kortlægningen har Odsherred kommune udarbejdet en indsatsplaner til beskyttelse af drikkevandet. Læs mere her:

Indsatsplanen blev vedtaget i byrådsmøde i juni 2017. Implementering af indsatserne i planen er forankret i Odsherred Vandværk, hvor vandværkerne i kommunen er organiseret.


Grundvandsredegørelse

I sensommeren 2018 udarbejdede Odsherred kommunen en grundvandsredegørelse som pt. er sendt i høring med frist for svar den 2.11.2018 kl. 12.
 

Hvad er en grundvandsredegørelse?

 

Grundvandsredegørelsen er et værktøj, som kommunen skal bruge, når der skal planlægges for nye arealanvendelser eller ændringer af arealanvendelsen. Det gælder, når kommunen skal planlægge inden for områder med særlige drikkevandsinteresser, indvindingsoplande uden for disse og inden for boringsnære beskyttelsesområder.

 

Grundvandsredegørelse indeholder blandet andet en beskrivelse af grundvandsressourcen ud fra statens grundvandskortlægning og en beskrivelse af vandforsyningen i Odsherred Kommune.

 

Grundvandsredegørelsen viser hvor fremtidig byvækst, angivet i kommuneplanen, er mulig i forhold til nuværende grundvandsinteresser og sårbare arealer.

 

Baggrund for at kommunen har lavet en grundvandsredegørelse

 

Kommunerne skal gennem deres fysiske planlægning sikre, at landets grundvandsressourcer ikke forurenes og dermed sikre beskyttelsen af drikkevandsinteresser inden for områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for OSD.

 

I Odsherred Kommune sker byudvikling ud fra kommuneplanens bymønstrer.

 

Dette kommuneplantillæg har til formål, at sikre at der frem over planlægges af hensyn til grundvandet i forbindelse med byudvikling og ændring af arealanvendelse, som kan indebære en risiko for grundvandet i følgende områder:

 

• Områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD)

• Indvindingsoplande udenfor OSD

• Nitratfølsomme indvindingsområder(NFI)

• Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO),

Hvis du vil læse Grundvandsredegørelsen kan du finde den her

 

 

 

Aktuelt

Driftsstatus: Der er normal drift.

_______________


02.12.2024: Den første nye vandmåler fra Brdr. Daghl/Saint Gobain er installeret hos en forbruger, og vi er ved at lægge sidste hånd på en samlet udskiftningsplan. Vi sender orienteringsmail ud til andelshaverne inden for kort tid.

09.11.2024: 
Etape 8 af ledningsudskiftningen omfatter Lundebakken og Lillemosevej. Projekteringen af arbejdet i 2025 er i gang. De berørte andelshavere får besked.

27.09.2024:
Det årlige service af de to lukkede filtre er gennemført af Silhorko. Filtermassen er fortsat i god stand. 

16.08.2024:
Tilstandsvurderingen af indvindingsboring 3 som er udført af Brøker var meget positiv. Ydelse og tilstand er i top


25.06.2024:
Du kan læse referatet fra årets generalforsamling her

23.05.2024: Etape 7 af ledningsudskiftningen omfatter Bragesvej og resten af Lokesvej, og er nu afsluttet.

24.06.2024: Resultat af seneste egenkontrol. Se mere her

22.04.2024: Kemp og Lauritsen har termograferet de elektriske anlæg på vandværket. Termograferingen sker for at undgå

farlige situationer der kan føre til brand og driftsforstyrrelser på de elektriske anlæg. Herudover er det et krav fra forsikringsselskabet. Der var intet at bemærke.

04.04.2024: Rentvandstanken er inspiceret med en undervandsrobot. Rapporten viser, at der endnu ikke er behov for at iværksætte indsatser ift. rentvandstanken.


03.04.2024: Serviceeftersyn på affugter i pumperummet. Alt OK

21.12.2023:
Så er solcelleanlægget koblet, og det er dimensioneret til at dække 34% af vandværkets energibehov.


19.06.2023: Referat fra generalforsamlingen den 17-6-2023 kan læses her

 

09.05.2022: Artikel om beskadigelse af ledningsnettet udgivet i VandPosten (Danske Vandværker) LÆS

07.01.2018: Opdateringer og tiltag. Vi har oprettet en side, hvor du løbende kan følge med i fremdriften af vores omfattende projekt vedr. udskiftning af forsyningsledninger og opgraderinger på vandværket. Alle tiltag udspringer direkte af de handleplaner, som bestyrelsen fremlagde på generalforsamlingen den 25. juni 2017. Du finder siden her.
_________________

Du kan finde flere nyheder i vores nyhedarkiv.

 

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med Vig Lyng Vandværk:

 

Tlf.: 23 29 60 57

Email: viglyngvand@gmail.com

Vandværket modtager ikke fysisk post.

Alle henvendelser vedr. regninger og flytteopgørelser skal rettes til vores regnskabskontor Microwa abc, telefon 70 26 93 26 eller abc@microwa.dk